Ciasto bananowe sugar free / Banana bread sugar free

Processed with VSCO with hb1 preset

For English click here

Ciasto bananowe to taki przysmak, który pod skromnym wyglądem skrywa głębie przyjemności ; )  A ten przepis podnosi przyjemność na wyższy poziom, bo jest to przyjemność bezcukrowa i z mąką z pełnego przemiału! To do dzieła:

Na jedno ciasto pieczone w 26 cm prostokątnej foremce. Foremkę należy wyłożyć papierem do pieczenia tak by nieco wystawał poza blaszkę, bo ciasta jest dużo. Można też oczywiście użyć nieco dłuższej blaszki, wtedy ciasto będzie niższe:

  • 150g mąki pszennej z pełnego przemiału (ja użyłam razowej typ 2000)
  • 50g mąki owsianej – wspaniała inspiracja od Whiteplate, mąka owsiana daje ciastu delikatny i krągły smak – ja nie miałam mąki, więc zmieliłam w młynku do kawy płatki owsiane górskie
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 150g stopionego i ostudzonego świeżego masła
  • 4 spore banany ( około 450-500g) rozgniecione widelcem plus 1 banan cały, przekrojony wzdłuż na pół, do dekoracji
  • 2 duże jajka
  • 150g rodzynek sułtanek
  • 150g daktyli pokrojonych na 0,5cm kawałki ( używam nożyczek do tego celu, tak dużo łatwiej jeśli daktyle nie są super miękkie)
  • 100g słonecznika ( mogą też być pestki dyni i posiekane orzechy, co macie w spiżarni)
  • 1-2 łyżki płatków owsianych górskich do dekoracji ( mogą też być płatki migdałowe)

Nagrzewam piekarnik do 175 C.

Do rozgniecionych bananów dodaję suszone  owoce i słonecznik i mieszam ręcznym mikserem, potem jajka, przesianą mąkę z proszkiem i cynamonem, na koniec roztopione masło. Po każdym dodatku dobrze mieszam. Szczególnie uważam na masło, które może pryskać na boki, więc zmniejszam prędkość miksera. Masę przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Na wierzchu układam połówki banana i posypuję lekko płatkami owsianymi.

Piekę 80 – 85 min, aż będzie złocistobrązowe i koniecznie sprawdzam patyczkiem czy upieczone. Jeśli patyczek wychodzi lepki dodaję jeszcze 5-10 min i sprawdzam ponownie.

Powszechnie zalecane jest wystudzenie ciasta przed podaniem ale ja nie zawsze się do tego stosuję. Smacznego!


Banana Bread Sugar Free

For one loaf baked in a 26cm bread tin, lined with parchment paper. Please make sure the paper is 1-2 cm above the tin as there’s a lot of batter. You can of course use a slightly longer tin but then the cake will be lower.

  • 150g whole meal wheat flour
  • 50g oat flour – and inspiration from Whiteplate, oat flour makes the flavor of the cake round and mellow – I didn’t have the flour so I ground some oats in a coffee grinder
  • 2 teaspoons baking powder
  • 2 teaspoons cinnamon
  • 150g butter, melted
  • 4 large bananas ( ca 450-500g), mashed with a fork plus 1 whole banana cut lengthwise, to decorate
  • 2 large eggs
  • 150g sultanas
  • 150g date cut in 0,5cm pieces
  • 100g sunflower seeds (or pumpkin seeds and cut nuts, whatever you might have in your pantry)
  • 1-2 tablespoons oats, to decorate

I heat the oven to 175 C.

I use a hand held mixer to mix the mashed bananas with dried fruit and sunflower seeds, then add eggs, sifted flour with baking powder and cinnamon, and melted butter. The butter might splash so I reduce the speed of the mixer. Then I transfer the batter to a prepared and lined tin. The finishing touch is to decorate the top with the halved banana and oats.

I bake the cake for 80 – 85 min, till golden brown and I always check it with a skewer. If the the skewer comes out sticky I add extra 5-10 min and check again.

It’s generally recommended to cool the cake before serving but I do not always observe this rule. Bon appetite!


Leave a comment