Tarta z rabarbarem i marcepanem / Rhubarb Tart with Homemade Marzipan

Sezon rabarbarowy taki krótki, wykorzystajmy go. Rabarbar dobry na kompot i do racuszków ale tarta z rabarbarem to coś specjalnego. A ta jest jeszcze bardziej specjalna, bo jest z domowym marcepanem. Oczywiście, w ostateczności można dodać sklepowy ale to już będzie zupełnie inne ciasto ; ) Zaczniemy zatem od zrobienia marcepanu. Składniki na 1 porcję: … More Tarta z rabarbarem i marcepanem / Rhubarb Tart with Homemade Marzipan

Ciasto bananowe sugar free / Banana bread sugar free

For English click here Ciasto bananowe to taki przysmak, który pod skromnym wyglądem skrywa głębie przyjemności ; )  A ten przepis podnosi przyjemność na wyższy poziom, bo jest to przyjemność bezcukrowa i z mąką z pełnego przemiału! To do dzieła: Na jedno ciasto pieczone w 26 cm prostokątnej foremce. Foremkę należy wyłożyć papierem do pieczenia tak … More Ciasto bananowe sugar free / Banana bread sugar free

Tarta migdałowa z gruszkami

Tarta migdałowa z gruszkami wygląda skromnie i delikatnie ale jej smak jest zachwycający. Kruche ciasto wypełnione migdałową masą i zapieczone z plasterkami aromatycznych gruszek nie potrzebuje nic więcej jak tylko lekkiego przypudrowania cukrem. A co więcej, tarta migdałowa świetnie komponuje się z różnymi owocami. Gruszki oczywiście królują zimą i wiosną, moja ulubiona odmiana to konferencja, … More Tarta migdałowa z gruszkami

Szarlotka

Przepisów na szarlotkę jest tyle ile rodzin. Zapach i smak świeżej szarlotki to jedno z najczęstszych wspomnień z dzieciństwa. Składniki są proste i tanie, ale ich jakość jest niezwykle ważna. Oto mój przepis na szarlotkę. Pierwszym i niezbędnym składnikiem są kwaskowate jabłka dawnych odmian: wczesną jesienią antonówki a przez całą zimę i na wiosnę szare … More Szarlotka